Gyakran ismételt kérdések

Mi a spasztikus izombénulás?

A spasztikus bénulás a stroke következménye, mely az esetek 19-38%-ában következik be. Az izomerő csökkenése mellett az izomtónus növekedése jellemző az érintett testrészre, mely mozgásnehézséget okoz.

A stroke után mennyi idővel alakul ki a spasztikus izomtónus?

A spasztikus bénulás kialakulhat a stroke-ot követő hetekben, hónapokban, első évben. Az esetek 20%-ában az agyvérzést követő 3 hónapon belül megjelenik. Ez nem egy újabb károsodás következménye, hanem a sérülés következtében idegrendszerben átrendeződés indul, mely eredménye a spaszticitás kialakulása.

Hogyan lehet felismerni a spasztikus bénulást?

A spasztikus bénulás elsősorban a felső (váll, könyök, csukló) és az alsó végtagokat (csípő, térd és boka) érinti. Az izmok nyújthatósága csökken, fájdalmas összehúzódások (görcsök) jelentkezhetnek. A spasztikus bénulás tünetei a következők lehetnek: végtagi merevség, fáradékonyság, izomgörcsök, akarattól független végtagmozgások, kóros végtagtartások, fájdalom.

Hogyan lehet megállapítani a spasztikus bénulást?

A spaszticitás felméréséhez fizikális vizsgálat szükséges. Gyakran már a végtag helyzete felveti a kóros izomtónus fennállását. A vizsgáló orvos megállapítja az egyes ízületek mozgástartományát, mennyiben tér el az egészségestől, értékeli a stroke után kialakult izomerőt. A szakorvos speciális skálákat alkalmazhat, melyek lehetővé teszik a spasztikus bénulás fokának és súlyosságának meghatározását.

Lehet enyhíteni a stroke utáni spasztikus bénulás következményeit?

Igen. A páciens szükségletei és elvárásai határozzák meg a terápiás célokat, mely elérésében több szakember együttműködésére van szükség. Ez lehetővé teszi a páciens aktív és passzív mozgási funkcióinak javulását, a spasztikus bénulás tüneteinek enyhítését és általánosságban az életminőség javulását és a társadalomban való ismételt részvételt.

Ha a gyógytornászom észleli és jelzi, hogy spasztikus bénulásban szenvedek, kihez fordulhatok?

A háziorvossal egyeztetve a területileg illetékes neurológiai vagy neurorehabilitációs szakrendelésre kell menni.

Mikor van szükség műtéti megoldásra?

Abban esetben, ha a spasztikus izomtónus következtében az ízületek helyzete deformálódik és a végtag egy kóros pozícióban rögzül. Ezt az állapotot érdemes megelőzni gyógytornával, gyógyszeres kezeléssel. A sebészi kezelés után is szükséges gyógytorna és akár gyógyszeres kezelés és gondozás.

Mikor alkalmazható a botulinum toxin a spaszticitás kezelésére?

Ha a spaszticitás gyógyszeresen, gyógytornával nem kezelhető, a motoros fejlődés gátja az izomtónus növekedés.

Hatásos a fizikoterápia a spaszticitás kezelésére?

A fizikoterápia önmagában is és más terápiás beavatkozásokkal kombinálva is segíti a spasztikus bénulás következtében elvesztett funkciók visszanyerését.

Egyik családtagom stroke-ot szenvedett és spasztikus bénulás áll fenn. Ez teljesen megváltoztatta az ő és az én életemet is. Kihez fordulhatok segítségért?

Forduljon családorvosához, kérhet beutalót neurológiai és neurorehabilitációs szakrendelésre is. Házi Otthonápolási szolgálat keretében gyógytornász járhat ki a lakhelyére. Szociális munkás segítséget tud nyújtani ápolási szolgálatok felkutatásában, segélyekhez szükséges papírok kitöltésében.

Milyen szociális segítséget igényelhet a stroke-on átesett beteg és hozzátartozója?

Kérhetik az egészségkárosodás mértékének a megítélését, mely alapján rendszeres anyagi juttatásban részesülhet. Kérhet rendkívüli segélyt a lakhely szerinti illetékes önkormányzattól. Adókedvezményben is részesülhet.