Élet a spasztikus bénulással

MINDENNAPI ÉLETVITEL

Stroke-ot követően kialakuló spasztikus bénulással kapcsolatos praktikus tanácsok

A stroke-t követően kialakuló spasztikus bénulás következményei különféle módon nehezítik meg a mindennapokat az érintett testrészektől és a spasztikus bénulás mértékétől függően. A spasztikus bénulással érintett személyeknek ezért segítségre van szükségük minden olyan tevékenységben, melyet korábban természetes módon, egyedül végezhettek el, mint például a személyes higiénia, a főzés, az evés vagy az öltözködés. Ahhoz, hogy jobban megbirkózzanak a mindennapi kihívásokkal, alapvető fontosságú a családtagok és a gondozó segítsége, megértése.

Segédeszközök bizonyos tevékenységek önálló elvégzéséhez

A spasztikus bénulásban szenvedő emberek segédeszközök használatával nagyobb függetlenséghez és önállósághoz juthatnak. Ezeket a segédeszközöket úgy tervezték, hogy egy kézzel is használhatóak legyenek, lehetővé téve olyan tevékenységek elvégzését, melyek egyébként csak két kézzel mennének.

 • Öltözés és vetkőzés: zokni felhúzás, rugalmas zsinórok, begombolkozás
 • Evés és/vagy főzés önállóan: többcélú vágódeszkák, kapaszkodók, könnyen megfogható elfordítható teríték, csúszásmentes tányérok és megemelt perem
 • Személyes higiénia: hosszú fogantyújú szivacs szappanadagolóval, könnyű markolattal

Alvás

A stroke-n átesett személyeknek gyakran sokáig tart az elalvás, és az alvás nem pihentető. Az alvászavarokat számos tényező okozhatja, mint például fájdalom, fizikai kényelmetlenség, továbbá a napi fizikai aktivitás csökkenése.

Alapvető fontosságú, hogy az éjszakai alvás pihentető legyen, mely segíti a rehabilitáció folyamatát. Ezért a következőket ajánljuk a páciensnek:

 • lehetőség szerint tartsa be az alvás/ébrenlét ritmusát
 • kerülje vacsorára a nehéz és nagy mennyiségű étel fogyasztását

A gondozó feladata:

 • motiválni a pácienst
 • lehetőség szerint elérni, hogy a páciens napközben ne aludjon
 • tájékoztatni az orvost, ha az alkalmazott stratégiák nem járnak eredménnyel

Otthon végezhető / végzendő gyakorlatok

A kórházból vagy a rehabilitációs központból történő hazabocsátás után a páciens tartsa fenn a rendszeres aktivitást, hogy elősegítse a további javulást. A testmozgás célja a végtagok izmainak nyújtása, az izomgörcsök megelőzése. A gyakorlatokat lassan kell végezni, szabályosan lélegezve, kerülve a túlzott erőfeszítéseket. A feladatokat a gyógytornász írja elő és felügyeli.

Visszatérés a munkába

A munkavégzés újrakezdése, a visszailleszkedés a rehabilitáció egyik célja. Elsődleges fontosságú az életminőség javításához és a páciens társadalmi beilleszkedéséhez. A stroke-ot követően szükségessé válhat munkájának, munkakörének újragondolása, a munkaidő módosítása.

Javaslatok a gondozó számára

A spasztikus bénulást elszenvedő páciens gondozása fizikailag és lelkileg is nehéz feladat. A feladat felvállalása előtt fontos feltennie magának a kérdést, hogy átérzi-e a szituációt, van-e elég fizikai és lelki ereje felvállalni az új helyzetet, a családi élet tartós megváltozását.

A nem szakképzett családtagokat és gondozókat támogatni kell, olykor őket is segíteni kell egy további rehabilitációs cél eléréséhez oktatással, pszichoterápiás módszerekkel. Feladatuk elvégzéséhez alapvető fontosságú a következők figyelembevétele, követése:

 • Beszélgessenek olyan személyekkel, akik hasonló tapasztalatokat éltek át. A beszélgetés gazdagíthatja az ismereteket és megkönnyebbülést okozhat.
 • Ne hanyagolják el saját szükségleteiket. Úgy szervezzék meg a páciens támogatását, hogy szabadidejük is maradjon.
 • Maradjanak egészségesek és motiváltak, a gondozott személy érdekében is.

Érdemes lehet a területen jártas szakemberekhez fordulni. Hasznos lehet csatlakozni betegszervezetekhez. Szintén megfontolandó szociális munkás segítségét kérni tanácsok, bonyolult, bürokratikusan elintézhető támogatások, szolgáltatások igényléséhez.